[O2] Utrata przyczepności 17 cali ET35 i 225/45r17
Witam,
Wczoraj zmieniłem felgi na letnie. Stwierdzam, że na zimówkach alu 16" ET40 Octavia idealnie się trzymała drogi. Teraz jak założyłem z powrotem letnie 17" ET35 i 225 Michelin Pilot Sport 3, to zauważyłem dużą utratę przyczepności. Na zimówkach jechała jak po sznurku a teraz nie da się szybciej pojechać w zakręcie bo by "wyleciała z zakrętu", przy szybszym starcie też mieli kołami :evil: Ciśnienie p - 2,2 , t - 2,1
Octavia ma założone amortyzatory KYB UltraSR, -35mm Eibach + tuleje z Ibizy Cupry.
Ale to nie zmienia faktu bo na oryginalnym zawiasie było to samo.
Obstawiam, że może to być za małe ET.
Mam pytanko czy zaobserwował ktoś podobne objawy w swojej Octavii??
Dejwid, Michelin Pilot Sport 3 nie znam (kiedyś w Felicji miałem jakieś Michelinki ale to inny samochód inna opona o rozmiarze nie mówiąc i nie byłem zachwycony) więc trudno mi porównywać z Conti 3 z których jestem mega zadowolony choć nie twierdzę że nie ma lepszych. Nie testowałem
Poprzednie letnie które wywaliłem były Fuldy też 225/45/17 i te były głośniejsze od zimówek 15" a o zachowaniu na wilgotnej drodze nie wspominając :!: Totalnie nie polecam. ET w letnich też mam 35
Odnośnie ciśnień to w letnich staram się utrzymywać 2,3 przód 2,4 tył. 2,2 to absolutne minimum przy tym profilu i naszych dziurawych drogach i miejskich krawężnikach
eee ja tam po zmianie z 205/55/16 (zimowa) na 225/40/18 (letnia) czulem lepsze prowadzenie na letniej oponie. Jest bardziej twardo ale nie przechyla tak auta. Przydaloby sie jeszcze cos do usztywnienia delikatnego ale kombinuje caly czas co to moze byc.
g4cek, to jest mało prawdopodobne bo na ori zawiasie było to samo. A nowe amorki mam od tamtej jesieni, zrobiłem na nich niewiele km.
mirek_p11, nie, temp. zewn. 20C. Opony po prostu tracą kontakt z jezdnią. Tak jakby profil opony byłby za mało usztywniony i opona się kładzie, indeks 91Y.
Dejwid, miałem mps3 i targałem nimi po łukach, w sumie dziwne, masz obniżony samochód plus zrobiona zbierzność to auto powinno jechac jak po sznurku :!:
Generalnie wydaje mi sie że et35 to za mało ale z drugiej strony masz szerszy rozstaw kół i auto jeszcze lepiej powinno kleic do drogi?
P.S. ja mam et45 i cięzko go wyprowadzić z równowagi, jeszcze jedno pytanie, czy guma ma index nośności 92Y?
Dejwid mialem cos takiego jak Ty ale w druga strone, na zimowkach auto latalo mi cale po drodze zalozylem troche szersze letnie i idzie jak po sznurku, dlatego wydaje mi sie ze cos z oponami albo felga bylo nie halo
jeżeli to nowe opony to wypadałoby je najpierw dotrzeć, jesli są dotarte to ja tego nie rozumiem
chyba, że Michelin Pilot Sport 3 nadaja się na na śmietnik.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Dejwid: Proponuję podnieść ciśnienie w oponach o 0,1 z przodu i z tyłu. Co bardzo ważne koła napompować w dobrym warsztacie wulkanizacyjnym ze sprawnym urządzeniem pomiarowym a nie na pierwszej lepszej stacji benzynowej na rozklekotanym, gdzie może oszukiwać 0,3. Zobacz - powinno się trochę polepszyć.
Komentarz